2013. február 26., kedd

Ahead of the Light


Eredeti dalszöveg

Ahead of the Light


Magyar fordítás

Ahead of the Light/A fény előtt

Ahead of the Light


Ahead of the Light

No mercy
Crushin depression
Chasing your shadow
Sight in ruins
Like lost soldiers
I keep on running
Sweat of iron
Your scent lingers

Run
In my head
Ringing of an evil calling
From self-darkness
Temptation to the madness
He'll pull, grab on my back to lead me to surrender
On a one-way road closer
Never turn back

Get ahead of the light
Pass the supersonic, everything's gone behind me.
Go beyond the limit, space and time round and round
Ain't no stoppin' till I catch you
Over the light

Hope is faded
Foxes are ruling
Fallen blossoms
The clouds burnin'

Don't you fall back tonight
No one can touch us, even shooting stars are lagging
We can step in time everlasting dance on and on
Now we bask in the light

Get ahead of the light
Pass the supersonic, everything's gone behind me.
Go beyond the limit, space and time round and round
Ain't no stoppin' till I catch you
Over the light

Stay here beyond the light

Ahead of the Light/A fény előtt


A fény előtt

Nincs kegyelem
Gyötrő depresszió
Saját árnyékod hajszolása
Látvány a romokban
Mint az elveszett katonák
Folyamatosan futok
A vas verejtéke
Az illatod megmarad

Futás
A fejemben
Egy gonosz hívás csengése
A belső sötétségből
Csábítás az őrülethez
Megfog és visszaránt, ami ahhoz vezet, hogy feladjam
Egy egyirányú úton közelebb
Sose fordulok vissza

A fény előtt
Szuperszonikus sebességgel mindent magam mögött hagyok
Átlépem a tér és az idő korlátait
Nem állok meg, amíg el nem kaplak
Túl a fényen

A remény elhalványult
A rókák uralkodnak
Elhullott virágok
A felhők égnek

Ne zuhanj vissza ma este
Senki sem érinthet meg minket, még a hullócsillagok késlekednek
Az örökkévalóságig táncolhatunk újra és újra
Most sütkérezünk a fényben

A fény előtt
Szuperszonikus sebességgel mindent magam mögött hagyok
Átlépem a tér és az idő korlátait
Nem állok meg, amíg el nem kaplak
Túl a fényen

Maradj itt a fényen túl

Japán divat és öltözködés


A cikk első sorban azért készült, hogy összefoglalja Japán területén honos tradicionális és modern öltözködést, trendeket és divatokat. Talán úgy volna illő, ha először a tradicionális viseleteket venném először górcső alá. :) Nos, vágjunk is bele.

A kimonó és fajtái

Japán első számú tradicionális öltözete a kimonó (着物, szó szerinti jelentése: ruha, viselni való ruha), amelynek több fajtája is ismeretes. Az első kimonó-szerű viseletek a Jamato-korban (Kr.u.250-710) jelentek meg a nők körében, ezt akkor kinu-mo névvel illették, és leginkább egy redőzött, földig érő selyemszoknyából, illetve hosszú ujjú felsőrészből állt. A kimonó a legtöbb nyugati öltözéktől eltérően nem követi a test vonalát, a szabásvonala szögletes. Tradicionálisan a köpeny jobboldali végét hajtják rá a baloldalira (fordítva csak a halottak felravatalozásán szokás, élő személynek balszerencsét hoz).Régen a kimonok hagyományosan csak selyemből készülhettek, kivéve a yukatát, amelyet akkor is pamutból varrtak.

A kimonó típusai között külön kell választani a formai elemeket és a díszítő mintákat. Formai szempontból különbséget teszünk férfi és női kimonó között, illetve a női kimonókon belül elkülönítjük az esküvői viseletet. A fennmaradó rész csakis az alapján oszlik meg, hogy az adott kimonóhoz mennyi anyagot használtak fel.

A kimonó mértékegysége a tan, egy tan egy 12 m x 37 cm hosszú csikot jelöl egy bizonyos anyagból. Egy tradicionális női kimonó alapanyaga egy tan, egy furisode (lányoknak való) kimonóhoz, vagy a gésák tánchoz viselt kimonóihoz két tan anyag szükséges. A női kimonó egy darabból áll, melynek két oldala szimmetrikus egymással. A kimonó ujjai nem egyenesen bővülnek, hanem az alkar és a csukló közötti részen található egy lecsüngő, zsebszerű rész - ez az, ami a tölcsérujj benyomását kelti.

Irotomesode (色留袖)

Csak férjezett asszonyok hordják. Nagyrészt egyszínű kimonó, melynek csak a deréktól lefelé lógó részét díszítik minták. Előfordul, hogy megtalálható rajta a családi jelvény (kamon) is, 3 vagy 5 helyre felvarrva. Az ujja rövidebb, mint a fenti furisodénak, és egyébként ez a "rövid" ujj a standard a többi kimonónál, szóval ezt tekintjük alapnak, nem a fentit. Az irotomesodét esküvőn a közeli női rokonok viselik.



Kurotomesode (黒留袖)
A férjezett asszonyok legformálisabb kimonója. Fekete színű, a derékrésztől lefelé viszont színes minták díszítik. Rendszerint a családi pecsét 5 helyen van felvarrva rá: kettő a két karon, kettő a mellrészen és egy a hát középső, felső részén. Vagyis ugyanolyan, mint az eggyel feljebb lévő "irotomesode" csak fekete, így hivatalosabb. Egyébként az "iro" színt jelent, a "kuro" feketét jelent. Innen a két tomesode elnevezése. Egyébként az örömanyák szokták viselni az esküvői ceremónián.

Houmongi, Tsukesage

Ez a két kimonófajta szabásra megegyezik a tomesode alakjával. Mindkettőt látogatóba, vagy vendégek érkezéséhez vették fel. A háttér itt is egyszínű.

A tsukesage (付け下げ) esetében a mintázat csaknem megegyezik az irotomesode (色留袖) mintájával, de itt a kimonó alján található motívum aszimmetrikusan, a vele ellentétes oldalon lévő ujjon kicsiben megismétlődik. Mintái a hómongihoz hasonlóan a váll fölött, a kar részen és varrások mentén futnak végig, azonban ennél a kimonónál a minta nem egybefüggő, az öv feletti és alatti rész elkülönül, nem teljesen egymás folytatása.



A houmongit (訪問着) a férjezett és az egyedülálló nők is viselhetik. Díszítettségére a váll fölött, a kar részen és a varrások mentén futó minták jel­lemzők. Leginkább az esküvői ceremóniákon a házasulandó pár barátnői viselik. Ezen kívül hagyományos alkalmakkor, fogadásokon vagy gálákon is szívesen öltik magukra a hölgyek. A houmongi eredetileg ugyancsak alul rendelkezett mintával, amely azonban „felfelé törekszik”, vagyis olyan benyomást kelt, mintha alulról felfelé haladna; megjelenik a kimonó ujjának alsó részén, illetve a gallér körül is.



Iromuji (色無地)

Egyszínű kimonó, melyet szintén viselhetnek férjes asszonyok és hajadonok is. A selyem kimonó anyaga néha mintázott szövésű, de egyszínű selyemből készül és nincs rajta az alapszíntől eltérő színű minta. Főként teaszertartásokon viselnek ilyet.



Kimono, komon

A kimono itt nem a különböző fajták gyűjtőneveként jelenik meg, hanem egy bizonyos formájában. A szabás itt is a tomesode irányát követi, de a színes háttér előtt az egész kimonót beborítja egy bizonyos mintázat, mégpedig arányosan. Ezt a fajta kimonót idős hölgyek hordják utcai viseletként, de régen ez volt a mindennapos ruházat vásárláshoz, sétához.

A komon a kimono olyan változata, amelyen ugyanaz a motívum (pöttyök, apró virágok, apró kocka) ismétlődik a teljes ruhán.



Furisode

Ez a hajadon nők leghivatalosabb viselete. A furisode (振袖) a legnagyobb, legszebb, legdíszesebb kimonó valamennyi közül. A Meiji-korban a tomesode mintavilágát követte, csak a furisode ujja kétszer olyan hosszú volt, illetve gyakran a földig is leért. Később divatba jöttek a teljes hosszában mintás furisodék, illetve az alap mintázatra ráépülő kisebb minták is. Manapság a létező összes szín- és formavilágban megtalálható, ízlésnek megfelelően; az ujja változatlanul földig ér.



Férfi kimonó

A férfi kimonó hagyományosan két részből áll: egy nadrágból (hakama 袴) és egy kimonó-ujjú, vagyis a női kimonókat követő szabású, ugyanakkor rövid felsőrészből (haori 羽織). Régen szokás volt a férfiak számára is kimonót viselni alul, és arra húzni a hakamát, illetve a fölé venni kabátként a haorit. A színekre általában a visszafogottság jellemző: a fekete, a szürke, a sötétkék és a sötétzöld dominálnak. A férfi kimonó egyetlen igazi dísze a haori kötője volt (amely a két szárnyát középen összefogta), ezt gyakran korálból, elefántcsontból faragták, és ékszerként viselték.



Uchikake

A Heian-korban kialakult felső kimonó, amelynek alsó szegélye párnázott. Ma már csak esküvőre és színházi kosztümként viselik. Minden esetben szerencse és boldogsághozó motívumok vannak beleszőve. Az uchikake legkedveltebb alapszíne a piros, de előfordulhat feketében és más színekben is. Túlnyomó részt arany és ezüst díszítésűek. A kar alatti rész egészen a bokáig is lelóg. Az uchikake 30–40 centivel hosszabb az átlagos kimonóknál, így az uszályt a menyasszony a földön húzza. Ehhez a ruhához nem szokás fejfedőt viselni, az arák inkább pompás fejdíszeket tűznek hajukba. Az Edo-korig egyébként az uchikake volt a szamuráj-feleségek és nemes asszonyok formális öltözete.



Mofuku (喪服)

A mofuku szó önmagában a japán gyászruhát jelenti, aminek azonban van kimonó változata is.  A temetésen az elhunyt közeli hozzátartozói viselnek. Színe fekete, minta nincs rajta, legfeljebb a családi jelvények. A mofukuhoz hagyományosan fekete obit (övet) és fehér tabit („zoknit”) vesznek fel.


Siromuku (白無垢)


A japán esküvői viselet rendkívül összetett, ugyanakkor sokoldalú is. Függ attól, hogy az adott esküvő buddhista vagy sintoista szellemben köttetik-e meg, esetleg polgári házasságkötésről van szó. De manapság már a tradíciókon felül a menyasszony ízlése is mérvadó: vannak, akik a „fehér” esküvőt preferálják, míg mások a színeset.

A hagyományos japán fehér esküvői kimonó (shiromuku) több rétegből áll: alsóruházatként egy hófehér furisode (oh-furisode), fölötte általában fehér uchikae, amely azonban lehet piros, arany, anyagában fényes szálakkal átszőtt, „hivalkodóbb” is. Az esküvői viselet kiegészítője egy díszes paróka és hozzá való kalap.



Yukata

A yukata (浴衣) anyaga a többi kimonóéval szemben nem selyem, hanem pamutvászon. Csak nyáron, májustól szeptemberig szokás viselni, és nem vesznek alá alsóruházatot. Tekintettel a mai fiatalokra legtöbbször előre megkötött obit (帯, おび) adnak hozzá.



Soushiki

A gésák hagyományos kimonója. Színe az adott évszaktól vagy alkalomtól függően változó lehet, lilától a feketéig; azonban semmiképp sem lehet feltűnő színű, mert a gésák elsősorban a művészetükkel akarják magukra felhívni a figyelmet, és kinézetük ehhez képest csak másodlagos. Egy szuszohiki általában nagyon hosszú, akár 2 méteres is lehet, ezért látni azt sokszor, hogy egy gésa járás közben maga előtt felhúzva tartja ruhája elülső részét. A soushiki legtöbbször zórit (papucs), esőben pedig getát („japán fapapucs”) vesznek fel.



Hikizuri (引き摺り)

A maikók hagyományos viselete. Mivel a maikók fiatal lányok, ezért a hikizurik élénk színűek, alapszínük legtöbbször rikító zöld vagy kék, esetleg rózsaszín. A hikizurik – csakúgy, mint a szuszohikik – nagyon hosszúak. A maikók ruhájukhoz feltűnő színű kanzasit (fejdísz) tűznek hajukba. Lábukon okobót (platform fapapucsot) viselnek.







A kimonók részletes ismertetése után vegyük szemügyre a lolita stílusirányzatot és főbb fajtáit. :)

A lolita divat Japánból ered, és igen elterjedtté vált az egész világon. Gyökerei az 1980-as évekbe nyúlnak vissza. Ekkor ugyanis vasárnaponként Tokióban, a Harajuku negyedben elzárták a forgalom elől az Omotesando és Takeshita-dori utcákat, és ez által lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a YoYogi Parkban gyülekezzenek, rock-előadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan ruhákba bújnak, s végül ez vezetett számtalan különféle stílus, például a decora, a kogal, a gyaru, a ganguro és természetesen a lolita kialakulásához is. Tovább nőtt a lolita divat népszerűsége azáltal, hogy 1988-ban megalakult a Baby, the Stars Shine Bright márka és 1993-ban a Metamorphose Temps de fille, majd őket követték az Angelic Pretty, az Innocent World és a Mary Magdalane márkák.

A stílus a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát.  A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. Gyakran viselnek masnis hajpántot vagy hatalmas masnit a hajukban, de népszerűek a kerek, csipkés fejdíszek, a pici hajba tűzhető masnik, virágok és az elegáns kalapok is. Szintén gyakori, hogy a fejükre áll alatt megkötött csipkés fejdíszt vagy oldalra csúsztatott kis kalapot kötnek. Általában a vállak fedettek, de nagy forróság esetén a kötényruha alól a blúz elhagyható. Időjárástól függően fodros, csipkés napernyőt is hordhatnak magukkal. Fontos szempont még az elegancia és a színek összhangja.

Fajtái



Sweet Lolita

Nagyon sok masni, fodor, csipke és díszítő elem kerül egy Sweetlolita ruhájára. A leggyakoribb díszítő motívumok a cukorkák, a fagylalt, sütemények, torták, aranyos állatok, tündérmesék (Piroska, Kis hableány, Alice Csodaországban) szereplői, játékok, körhinták, szívecskék, gyümölcsök (eper, cseresznye). A leggyakrabban használt színek a babarózsaszín, a babakék, a fekete és a fehér, de a levendula, a kanárisárga és a mentaszín is kezd egyre kedveltebbé válni. Igazából a Sweetloli szinte bármilyen árnyalatban pompázhat, eltekintve persze a harsány neonszínektől. A kiegészítők gyakran édesség alakúak; sőt egyre gyakoribbak például a torta vagy tortaszelet formájú fejdíszek is. Előfordulnak még Hello Kitty kiegészítők is és édes kisállat alakú táskák (kiskutya, nyúl) is. A smink általában visszafogott, természetes.


Gothic Lolita

A Gothic lolita, mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát, kereszteket, rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert a Sweet is lehet fekete-fehér! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín megteszi. Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása.


Classic Lolita

A Classic valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között. Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott.


Shiro Lolita

A shirololi a teljesen fehérbe, illetve elefántcsontszínbe és törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic és bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér.


Kuro Lolita

A kurololita a csak feketébe öltözött lolita (a kuro jelentése fekete). Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem, és hasonlóan a shirololihoz (ahol a shiro fehéret jelent) a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani, a lényeg, hogy kizárólag fekete legyen. Gyakran mutatkoznak egy shiro lolival együtt, a kontraszt kedvéért.


Punk Lolita

A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel, mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével és bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében.


Hime Lolita

A himelolita vagy „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól, mert igazából a himelolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé. Általában rokokó ihletésű Sweetloli ruhát vagy díszesebb, virágmintás Classic ruhát viselnek. A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik és a gyöngysorok.


Guro Lolita

Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához (a "gruesome" szó rövidítése, jelentése: hátborzongató), a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél. A ruhák sokszor fehérek és művér foltok vannak rajta; de akár bizarr, bekötött szemű Teddy maci is szolgálhat mintául, a lényeg, hogy jelen legyenek a névhez illő "groteszk" kiegészítők, ami alapján felismerhető a stílus.


Sailor Lolita

A Sailor lolita a hagyomány matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit.



Ero Lolita

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való. Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető.


Pirate Lolita

Kalózos kinézetről: fekete, fehér, sötétkék és vörös kombinációkról, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni. A ruhának gyakran bőrhatású részei is vannak, de gyakran láncokkal is díszítik, a ruhák kivágása, az ujjak és a szoknya alja sokszor csipkével van szegve, vagy fodros, de az öltözékek egyszerűbbek, kevesebb a masni, kevesebb a giccs. Néha mű papagájokat vagy polipokat is hordanak maguknál.
Márka: Alice and the Pirates


Wa Lolita

A hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója. A hagyományos anyagok és minták, színek jellemzik. A ruhák ujja általában hosszú, a vége felé szélesedik; sokszor egymásra vannak hajtva a rétegek egy fürdő köpenyt juttatva eszünkbe és a jellegzetes obi öv is felfedezhető a ruhákon. Sokszor getát (fapapucsot) hordanak hozzá és hajdíszekkel ékesítik frizurájukat, vagy kontyba tűzik azt.


Vampire Lolita

Általában a vámpíros animékért rajongó lányok öltöznek így, nehezen elkülöníthető, de felismerhető a piros-fekete összeállításokról, a száj szélénél kifolyó művérrel készített csíkról és "vámpíros" viselkedésükről. Bizonyos rokonságot mutathat a ghotic irányzat külső jegyeivel.


Qi Lolita

A hagyományos kínai viselet(qipao) és a lolita találkozásából született ez a stílus. A hagyományos qipao anyaga, mintája és színei jellemzik. Az ujja általában rövid; a szoknya egyik vagy mindkét fele oldalt fel van sliccelve, a ruha felső része pedig gyakran a nyakrésztől (ami elég magas és szoros) az oldaláig hurkolt, gombokat helyettesítő díszekkel van összeerősítve.


Aristocrat Lolita

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19. századi előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol.


Ouji Lolita

Az ouji stílus a lolita fiú verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.



A lolita stílus után nem mehetek el szó nélkül a decora és a gyaru irányzatok mellett. Az említett stílusok körülbelül a lolita stílussal egy időben alakultak ki és Tokió Shibuya negyedének egyik vonatállomása, illetve az ahhoz közeli parkhoz vezethető vissza.

Decora

Az elnevezés az angol decoration szóból ered, minek jelentése díszítés. Ez a stílussal is szorosan összefügg. A stílus főbb jellemzői: nagyon színes, nagyon élénk, nagyon sok kiegészítővel - ékszerekkel, műanyag figurákkal, amelyek gyakran csilingelnek, ahogy a viselőjük mozdul. Általában sok réteget pakolnak magukra, és azt is fontosnak tartják, hogy a hajuk, az ékszereik és a sminkjük is őrülten feltűnő legyen, ezt pl. póthajakkal, csatokkal, masnikkal, karkötőkkel érik el.

A Decora stílusnak nincsenek behatárol alágai, de azért különböző stílusú Decorák léteznek, amelyeket képekkel szeretnék illusztrálni pusztán azért, mert így kényelmesebb a szemléltetés. :)




A decora stílus követőit be lehet határolni, hogy milyen színeket használnak, esetleg csak rózsaszín, vagy csak fekete. Mennyi kiegészítőt aggatnak magukra, illetve egy külön decora típus jött létre az alapján, hogy a stílust képviselők milyen és mennyi plüsst használnak fel kiegészítőként. Nagyon közkedveltek az animékben található aranyos karakterek, illetve bármilyen "cukinak" gondolt plüss állat is szóba jöhet ennél a válfajnál.







Gyaru

Az egész stílusnak a nőiesség, a smink, a haj, és a barnás bőr a lényege és az az életvitel amit ők folytatnak. Hangsúlyozom, hogy a stílus követőit Japánban nagyon csúnyán elítélik, mivel nem felelnek meg az elvárásoknak (pl: kihívó ruhákban járnak). Éppen ezért lázadóknak is szokták nézni őket. Az alágazatairól még annyit, hogy már megtalálható mindenféle változat.

A gyaru stílus eredetileg a "Gal"-ból származik. A gal egy 1970-es farmer, amit "Gal"-nak hívtak. A gyaru szubkultúra még ma is hatással van a japán divatra. Tokióban rengeteg bolt kínál a stílushoz tartozó ruhákat.

A gyaru stílusirányzat épp annyira egy gyűjtőfogalom, mint a lolita. Nem kevesebb, mint 28 alfaja létezik, amelyeket a saját blogomban nem szeretnék részletezni, hisz ez mégis csak egy leginkább Miyavival foglalkozó blog és nem pedig egy Japán Fashion oldal. :) DE itt meglepő részletességgel olvashattok a stílusról. A belinkelt oldalon található cikk nagyon szép és precíz munka, jó olvasást hozzá. :)












Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kimon%C3%B3
http://www.hotdog.hu/japaninfo/tevhitek/kimono-vagyis-a-japan-selyemkontos
http://anime-sekai.hupont.hu/3/japan-divat
http://amyjwritings.blogspot.hu/2012/08/lolita-stilusok-sweet-lolita.html
http://www.hotdog.hu/novelsfromangel/divat-oltozkodes/stilusiranyzat-a-lolita
http://lolitaruhak.blogspot.hu/
http://csecsebecse.blog.hu/2008/05/16/japan_orulet_harajuku_stilus
http://www.hallottad.hu/cikkek/kogal-kogiyaru-diaklanyok-japanban
http://www.galhime.gportal.hu/gindex.php?pg=30688394
http://japan-trend.blogspot.hu/p/japan-stilusok-2-resz.html

Külön ajánlom az érdeklődők figyelmébe a japan-trend.blogspot.hu/ weboldalt, hasznos dolgokat tartalmaz a témával kapcsolatban. :)







2013. február 7., csütörtök

2012-es képek


Mivel Miyavi külseje 2012-ben nem igazán változott leszámítva a megjelenő tetoválásokat, amelyek 2011 szeptember és november környékén kezdődtek, felesleges lenne külön hónapokra tagolni a képfeltöltést, ezért ömlesztve íme a 2012-es év Miyavi-ja. :)